Εκπαιδευτές

Ο ρόλος του καθηγητού στο Arkki είναι να είναι διαμεσολαβητής, καθοδηγώντας τους μαθητές σε προσεκτικά σχεδιασμένες μαθησιακές διαδρομές. Ο δάσκαλος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ζεστής και ασφαλούς ατμόσφαιρας, μέσα στην οποία τα παιδιά αισθάνονται αυτοπεποίθηση να πειραματιστούν και να αναλάβουν δημιουργικούς κινδύνους.

 Οι εκπαιδευτικοί του Arkki είναι αρχιτέκτονες με παιδαγωγική πιστοποίηση από το Arkki International.

Στο Arkki ο ρόλος του δασκάλου δεν είναι παραδοσιακός. O δάσκαλος ενώνει τους μαθητές στα προσωπικά εκπαιδευτικά ταξίδιά τους, υποστηρίζει την ατομική έρευνα και πειραματισμό τους, και τους καθοδηγεί προς τα εμπρός – για παράδειγμα, με συζήτηση και ερωτήσεις. Τα διαφορετικά φαινόμενα προσεγγίζονται μέσω εμπνευσμένων εικόνων, συζητήσεων, σχεδιασμού, σχεδιασμού, σχεδίασης, γραφής, μοντελοποίησης, κατασκευής κ.λπ. – ατομικά και σε ομάδες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Arkki

Μαρία Γερακίνη
Συντονίστρια Εκπαίδευσης – Καθηγήτρια

Ιδρύτρια του δημιουργικού studio M for  Α|rchitecture, η Interior Architect Μαρία Γερακίνη είναι κάτοχος ενός  BA Degree in Interior Architecture από το Middlessex University, και ενός Masters Degree in Communication Design από το UAL-Central St Martins, Λονδίνο. 

Δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον ευρύτερο τομέα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Xώρων  με εξειδίκευση στο exhibition και commercial design. Ασχολείται με μελέτη εκθεσιακών περιπτέρων εταιρειών  τόσο σε εγχώριες εκθέσεις όσο και στο εξωτερικό, καθώς και με την  διαμόρφωση  αρχιτεκτονικού ύφους σε γραφεία, καταστήματα, shops in shops και showrooms. 

Στα τέλη του 2015, ίδρυσε το  brand M for m  με  εξειδίκευση στην μελέτη παιδικών χώρων -ιδιωτικών, 
επαγγελματικών και εμπορικών. Έμφαση δίνεται στην δημιουργία conceptual σκηνικών και τρισδιάστατων 
εγκαταστάσεων και στην  κατασκευή μικρής κλίμακας αντικειμένων για παιδιά, με ενδεικτικά projects την 
σκηνογραφική επέμβαση στο αίθριο του Notos  Home για εταιρεία λευκών ειδών, και το τρισδιάστατο
installation-γλυπτό στο TEDx Kids, Athens 2017.

 Έχει συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς και projects τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, ενώ παράλληλα 
 επί σειρά ετών διδάσκει Σύνθεση – Εσωτερική Διακόσμηση στον κλαδο Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων
στον Εκπαιδευτικό Όμιλο AKTO στην Αθήνα.

 

Γεωργία Φούντα
Υπεύθυνη Συντονισμού Arkki

Η Γεωργία Φούντα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Ανωτάτων Διπλωμάτων της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας. Από το 2005, παρέχει υποστήριξη σε μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Παράλληλα, από το 2006 εργάζεται στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΑΚΤΟ ως Σύμβουλος σε θέματα Εκπαίδευσης.

 

Οι καθηγητές και καθηγήτριές μας:
(ανά πόλη / αλφαβητικά)

ATTIKH

Francesca Cocchiara
Καθηγήτρια

Η Francesca Cocchiara είναι αρχιτέκτονας μηχανικός από το Κάλιαρι της Ιταλίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι το 2011 και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών – Master of Science in Human Settlements – στο KU Leuven του Βελγίου, το 2014.

Έχοντας ζήσει και εργαστεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και στην Νέα Υόρκη, ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για το πώς οι άνθρωποι πλάθουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και το αντίστροφο. Επί του παρόντος, εργάζεται ως αρχιτέκτονας και πολεοδόμος στην Αθήνα.

Άννα Ζούλια
Καθηγήτρια

Η Άννα Ζούλια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τμήμα Αρχιτεκτονικής, το 2019. Παρακολούθησε κύκλους εργαστηρίων που αφορούν στις παραστατικές τέχνες.

Ολοκλήρωσε(2019-2020) το ετήσιο εργαστήριο σκηνογραφίας ‘Στη κοιλιά του θεάτρου’ στο Εθνικό θέατρο.

Έχει κάνει σκηνογραφία στο θέατρο ΑRT63 (2018, ‘Χανς Κόλχαας’, Τζέιμς Σόντερς) και στο θέατρο Χώρα (2019, ‘Μαρίκα’ του Πέτρου Ζούλια).

Ελευθερία Καψάλη
Καθηγήτρια

H Ελευθερία Καψάλη είναι Αρχιτέκτονας, εικαστικός και σκηνογράφος. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές μου το 2008 στο UCL στο Λονδίνο κάνοντας μεταπτυιακό πάνω στο Narration της Αρχιτεκτονικής (AVATAR).

Η ποιητική του χώρου, η εναλλαγή, η αντίθεση, η κίνηση που αποκαλύπτει την πραγματική υπόσταση ενός τρισδιάστατου χώρου ως μία διαισθητική διαδικασία είναι αυτό που την αφορά.Ένας χώρος ευάλωτος που επαναπροσδιορίζεται διαρκώς.

 

 

 

 

Χριστίνα Μηλοπούλου
Καθηγήτρια

Η Χριστίνα Μηλοπούλου γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τον Ιούλιο του 2019. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς: ‘’Παράλιο σήμα για τη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης/Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής’’ με συμμετοχή και στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, ‘’No signal/120hours competition/Oslo school of architecture’’.

Θέμα της διάλεξης της «Το Κατώφλι», συμβολικά ως ο πρώτος χώρος που οικειοποιούμαστε, αλλά και συνθετικά ως μεταβατικός χώρος.

Η εκπόνηση της διπλωματικής της έγινε με θέμα αστικού σχεδιασμού: ‘’Το πορώδες πάρκο – Μια μελέτη για τα όρια του Πεδίου του Άρεως’’. Έχει ασχοληθεί με το χορό, μπαλέτο και σύγχρονο. Στον χώρο της μουσικής παίζει κοντρα μπάσο. Σήμερα συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία παίρνοντας μέρος κυρίως στη συνθετική διαδικασία των έργων.

Αντώνης Μουτσόπουλος – ΛΕΙΠΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Καθηγητής

O Αντώνης Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Από το 2006 συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία, και έχει εξειδικευτεί στην μελέτη & κατασκευή εσωτερικών χώρων πλοίων. Επίσης, είχε την επιμέλεια έκθεσης και έδωσε διαλέξεις σχετικά με την Ακρόπολη των Αθηνών στο Bello Horizonte της Βραζιλίας το 2014. Τέλος, είναι δημιουργός μικρών διακοσμητικών κατασκευών από διάφορα υλικά, τα οποία εκθέτει σε gallery της Αθήνας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά & ισπανικά), ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

Ιωάννα Πρίφτη
Καθηγήτρια

Η Ιωάννα Πρίφτη, ήταν «εν δυνάμει» αρχιτέκτονας, από τότε που ήταν τεσσάρων χρονών κι έπαιζε με τουβλάκια, φτιάχνοντας κτίρια που οι άνθρωποι θα ένιωθαν άνετα μέσα σε αυτά. Όσο μεγάλωνε, την απασχολούσε, πώς οι τέχνες που τόσο αγαπούσε, είχαν εφαρμογή μέσα από την επιστήμη και αποφάσισε να σπουδάσει αρχιτεκτονική σε μια πόλη, που θα βίωνε καθημερινά τη σημασία της, τη Βενετία. Τον Ιούνιο του 2002 έγινε και επίσημα, «εν ενεργεία» αρχιτέκτονας, όταν αποφοίτησε με άριστα, από τη σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών, “Universita’ IUAV di Venezia”.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η διαρκή έρευνά της στην αρχιτεκτονική, την οδήγησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΕΜΠ, στο Δ.Π.Μ.Σ. “Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός”, όπου αποφοίτησε με άριστα το 2009. Έχει συμμετάσχει σε workshops, εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στη Βενετία και την Αθήνα. Είναι ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου “IO ARCHITEKT” και του εργαστηρίου σχεδίου «ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ναταλία Παντελίδου
​Καθηγήτρια

Η Ναταλία Παντελίδου, είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός με μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου και τον Αστικό Σχεδιασμό,  (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης). Παράλληλα, έχει εργαστεί σε διάσημα γραφεία Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην Δανία αλλά και στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε και στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ως ανεξάρτητη αρχιτέκτονας απασχολήθηκε σε διάφορα έργα, πάρκα, παιδικούς εσωτερικούς χώρους, δημιούργησε τη δική της εταιρεία φωτιστικών για παιδιά, αλλά είχε και την ευκαιρία να γράψει άρθρα για διεθνή περιοδικά και να συμμετέχει σε διαλέξεις για την αρχιτεκτονική και τον δημόσιο χώρο.

Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται κυρίως στην ανθρώπινη κλίμακα, ενώ πάντα στοχεύουν στην εξισορρόπηση των τεχνικών και πολιτισμικών πτυχών της αρχιτεκτονικής, της έννοιας και των πραγματικών δυνατοτήτων. Πιστεύει ότι το έργο ενός αρχιτέκτονα είναι μια συνεχής παρατήρηση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας.

Σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Δημοσίων Έργων στον Δήμο Καλαμαριάς, μια πολύ σημαντική πτυχή στη ζωή της αφού η αρχιτεκτονική, η μηχανολογία και ο πολεοδομικός σχεδιασμός συναντούν το όραμα και τη δημόσια διοίκηση.

Δημήτρης Νάνος
​Καθηγητής

Ο Δημήτρης Νάνος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Αποφοίτησε από το University of Plymouth ΒΑ(Hons)- Bachelor in Architecture και συνέχισε στο University of Portsmouth παίρνοντας τον τίτλο του (March) – Master In Architecture το 2015. Από τότε επέστρεψε στην πόλη του και ασχολείται με την Αρχιτεκτονική τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο διδάσκοντας στον ΑΚΤΟ, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής μέσω του αρχιτεκτονικού γραφείου (Ncube), στο οποίο είναι συνιδρυτής.

Είναι διοργανωτής και ακαδημαϊκός σύμβουλος σε σεμινάρια Αρχιτεκτονικής και Αειφορίας του σχεδιασμού. Βασικός στόχος και πρόθεση όλων αυτών των δράσεων/συμμετοχών, είναι να έρθει η Αρχιτεκτονική και το Design όσο πιο κοντά γίνεται στην εκάστοτε ομάδα/κοινότητα και στους ανθρώπους που την απαρτίζουν.

Ως εκπαιδευτής στην ομάδα του Arkki κάνει ακόμα ένα βήμα προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς συνεργεί ανάμεσα στην φαντασία, στο παιχνίδι και στην δημιουργική έκφραση παιδιών που οραματίζονται νέους κόσμους χωρίς περιορισμούς. Στόχος άλλωστε είναι πάντα ένα καλύτερο και πιο όμορφο μέλλον για τις επόμενες γενιές!

ΛΑΜΙΑ

Κώστας Παπανάγνου
Καθηγητής

Κωνσταντίνος Παπανάγνου γεννήθηκε στην Λαμία το 1981 είναι απόφοιτος της  Αρχιτεκτονικής σχολής του Ε.Μ.Π. Αθηνών. Ξεκίνησε σπουδές το 1999 στην Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Βενετίας Ιταλία έως το 2001 και στην συνέχεια στην Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο όπου και αποφοίτησε το 2005  . Πτυχιακή Διατριβή : Χωροθέτηση και Σχεδιασμός Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Λαμίας.
 Εργάστηκε σαν  Επιστημονικός Συνεργάτης
από το 2007  έως  το 2011 σε ιδιωτικό Γραφείο Τεχνικών Μελετών  και εκ τότε  έως και σήμερα διατηρεί Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μελετών και κατασκευών  στην πόλη της Λαμίας . ​Ομιλεί Αγγλικά -Ιταλικά έχει Συμμετοχή σε Ομάδα Εργασίας του Τ.Ε.Ε. με αντικείμενο την παρακολούθηση εκπόνησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Νομούς Φθιώτιδας –Ευρυτανίας με στόχο την τελική γνωμοδότηση του τεχνικού Επιμελητηρίου ως τεχνικού Συμβούλου του Δημοσίου. Τέλος λατρεύει την  Φωτογραφία (προσωπική συλλογή) https://www.flickr.com/photos/123834668@N02/ 

Αλεξάνδρα Χριστοδουλίδου
Καθηγήτρια

Η Αλεξάνδρα Χριστοδουλίδου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο Έβρου το 1980. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην Ορεστιάδα Έβρου. Το 2000 εισάγεται μετά από εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (Istituto Universitario di Architettura di Venezia). Το 2003 μετεγγράφηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στο τμήμα της αρχιτεκτονικής, από όπου και αποφοίτησε με διπλωματική εργασία στον σχεδιασμό τοπίου και περιβάλλοντος. Αρχικά εργάστηκε σε μεγάλη τεχνική εταιρεία και έπειτα συνέχισε ως αυτοαπασχολούμενη. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ήρθε και ο ρόλος της μητρότητας ανοίγοντας νέους ορίζοντες αναζητήσεων σε θέματα παιδοψυχολογίας και νηπιακής διαπαιδαγώγησης με επίκεντρο την ενσυναίσθηση.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πολυτίμη Αναγνωστοπούλου
Καθηγήτρια

Η Πολυτίμη Αναγνωστοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1988. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική Τοπίου και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Κτιρίων και Πόλεων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη βιώσιμη αρχιτεκτονική και σε εναλλακτικούς τρόπους ένταξης της κατοίκησης στο τοπίο. Επαγγελματικά ασχολείται με έργα ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα. Συνεργάζεται με γραφεία μηχανικών και συμμετέχει σε συνέδρια, εκθέσεις, διαγωνισμούς και εργαστήρια.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

Ισαβέλλα – Δήμητρα Καρούτη
Καθηγήτρια

Η Ισαβέλλα – Δήμητρα Καρούτη γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988. Αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο διάστημα των σπουδών της, συμμετείχε σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις τέχνης και αρχιτεκτονικής, καθώς και σε εικαστικές και χορευτικές performances. Στην πτυχιακή της εργασία ασχολήθηκε με τις εγκαταστάσεις παιχνιδιού στον δημόσιο χώρο. Έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο Βόλο και τα Τρίκαλα. 

 

 

 

 

Μαρία Μπακαρού 
Καθηγήτρια

Η Μαρία Μπακαρού είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός με αντικείμενο την μελέτη δημιουργικών  χώρων για παιδιά. Έχει εκπονήσει και επιβλέψει αρχιτεκτονικές μελέτες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Σχεδιασμό και Αξιολόγηση Παιδικού Παιχνιδιού και Παιδαγωγικού Υλικού στην Πρώτη Παιδική Ηλικία, του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκπόνησε Διπλωματική Εργασία με θέμα την Διερεύνηση της χωρικής αντίληψης παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα από το παιχνίδι με blocks. Εκπονεί Διδακτορική Διατριβή με θέμα τον Ρόλο της Eδαφικότητας στην Aλληλεπίδραση των Παιδιών με τον Περιβάλλοντα Χώρο τους. Συμμετείχε ως συνεργάτης σε ερευνητικό πρόγραμμα του Π.Τ.Π.Ε. του Π.Θ. στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχολογίας και είναι μέλος του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι Trainnee in Therapeutic Play Skills από την Play Therapy Greece, και πιστοποιημένο μέλος του Play Therapy International (PTI). Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον φυσικό και ψυχολογικό προσωπικό χώρο, την δημιουργικότητα και την χωρική αντίληψη παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και στον σχεδιασμό και αξιολόγηση παιδικών παιχνιδιών και χώρων.

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Έφη Χαρκιολάκη
Καθηγήτρια

Η Έφη Χαρκιολάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1976. Σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και κατέχει το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του χώρου» με κατεύθυνση «Πολεοδομία – Χωροταξία» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Από το 2002 είναι μέλος του Τ.Ε.Ε. και ασχολείται με τη μελέτη και επίβλεψη ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά και διαθέτει διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.