Pihla Meskanen at HundrED

Φιλοσοφία: Η σημασία του παιχνιδιού

Στο Arkki, η μάθηση γίνεται μέσα από το παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να ενεργοποιούν τη φαντασία τους και να χρησιμοποιούν τον έμφυτο αυθορμητισμό τους, αφού το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Τα προγράμματα του Arkki έχουν ως αφετηρία αρχιτεκτονικές κατασκευές και αφορούν όλες τις αισθήσεις. Κατασκευάζοντας μοντέλα υπό κλίμακα ή ακόμα και σε φυσικό μέγεθος, τα παιδιά θέτουν τα δικά τους ερωτήματα και ανακαλύπτουν διαρκώς νέες έννοιες, χωρίς να περιμένουν έτοιμες απαντήσεις από τους ενήλικες.

Ο συνδυασμός παιχνιδιού και προσεκτικά κατευθυνόμενης εργασίας, μέσα σε συνθήκες συνεργασίας και  δημιουργικής ελευθερίας, δίνει στα παιδιά την ασφάλεια και την έμπνευση που χρειάζονται για να εξερευνήσουν τον χώρο, να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και συγχρόνως να αποκτήσουν εμπειρίες που τα βοηθούν να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη.

Έτσι κάθε εργασία έχει πάντοτε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η επιβράβευση για την προσπάθεια και το κίνητρο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν.

Όμως για τους εκπαιδευτές του Arkki, εξίσου σημαντικός είναι ο στόχος να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τον χώρο, να τα μάθουν να παρατηρούν το περιβάλλον και να το αναλύουν με κριτική σκέψη, ώστε μεγαλώνοντας να επιθυμούν να επηρεάζουν τη διαμόρφωσή του με τρόπο ενεργό και υπεύθυνο.

Επομένως, το Arkki δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που θέλουν να γίνουν στο μέλλον αρχιτέκτονες. Αυτό που κάνει, είναι να παραλαμβάνει τη φυσική δημιουργικότητα που υπάρχει σε όλα τα παιδιά, και να μην την αφήνει να χαθεί, ώστε να μπορούν να γίνουν πιο δημιουργικοί, αυτόνομοι και υπεύθυνοι ενήλικες ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.